Η πρόωρη γήρανση έρχεται ή, δεν έρχεται από την οθόνη και το μπλε φως του κινητού σου;
Ας ξεκινήσουμε με ένα κλισέ (κλισέ αλλά πραγματικότητα): Το μπλε φως από το κινητό σου σου κάνει κακό. Όπως και το μπλε φως του υπολογιστή σου. Και του tablet σου. Με πολλούς τρόπους. Σε κρατάει απασχολημένο. Καθηλωμένο. Ακινητοποιημένο. Οκ, για να ακριβολογώ κουνάς και τα μικρά σου δακτυλάκια, έχεις λυγισμένους τους καρπούς, τα μάτια σου είναι επικεντρωμένα στην οθόνη. Ακόμη και αυτή τη στιγμή είσαι σαν όλους τους άλλους που κοιτάζουν μία οθόνη.
Και ίσως να γνωρίζεις ότι αυτό επιδρά στο μυοσκελετικό σου, στην υγεία των ματιών σου, στην ψυχική σου διάθεση, αλλά τι γίνεται με το δέρμα σου; Και τώρα η ερώτηση: Βλάπτει ή όχι το μπλε φως του κινητού το δέρμα σου; Η πρόωρη γήρανση έρχεται ή δεν έρχεται από την οθόνη σου;
Τι λένε οι ειδικοί για το μπλε φως του κινητού
Όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχει το άσπρο υπάρχει όμως και το μαύρο. Αρκετοί δερματολόγοι πιστεύουν το μπλε φως που εκμπέμπεται από τις οθόνες smartphones, tablet και υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει βλάβη, όχι μόνον στα μάτια μας αλλά και στο δέρμα μας. Το συγκεκριμένο μπλε φως, γνωστό και ως HEV (High-energy Visible Light), είναι σχεδόν εξίσου επιζήμιο με το φως του ήλιου (UVA και UVB).
Μάλιστα πιστεύουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως επιταχύνει τη διαδικασία της οξείδωσης, φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας και επιδρά αρνητικά τα επίπεδα της μελατονίνης. Επίσης, η οξείδωση επιβαρύνει το φυσικό φραγμό της επιδερμίδας και έτσι δεν μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία ενώ είναι ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Τα αποτελέσματα; Η επιδερμίδα εμφανίζει ορατά σημάδια γήρανσης, υπερμελάγχρωση, θαμπάδα αλλά και λεπτές γραμμές ή ρυτίδες.
Όντως ισχύει ότι το μπλε φως βλάπτει;
Υπάρχει και η άλλη πλευρά που εξακολουθεί να είναι πολύ δύσπιστη. Αν και υποστηρίζεται με δόση υπερβολής ότι 8 ώρες εργασίας μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή προκαλεί στο δέρμα μας τις ίδιες βλάβες με την 20λεπτη έκθεση στον απογευματινό ήλιο δεν ισχύει έτσι ακριβώς.
Μια μελέτη το 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπλε φως καθυστερεί την ανάκαμψη του επιδερμικού φραγμού μετά την έκθεση και μια άλλη μελέτη το 2014 ανέφερε ότι, σε σύγκριση με την ακτινοβολία UVB, το μπλε φως είχε ως αποτέλεσμα πιο έντονη υπερμελάγχρωση, αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν περαιτέρω συγκεκριμένες αποδείξεις εάν το μπλε φως μπορεί όντως να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα μας.
Παρόλο αυτά διάφορες εταιρείες καλλυντικών προσπαθούν να δημιουργήσουν καλλυντικά ειδικά για την προστασία του δέρματος από τις οθόνες. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή ότι όντως είναι τόσο βλαβερό όσο οι ακτίνες του ήλιου.
Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πόσο συχνά χρησιμοποιείς αυτούς τους τύπους συσκευών, αν και τα μάτια σου πιθανότατα να λάτρευαν ένα διάλειμμα κάθε τόσο για να ενυδατωθούν και να ξεκουραστούν.
Αν δουλεύεις μπροστά σε υπολογιστή τα τεχνητά δάκρυα κάνουν θαύματα!
Τί μπορείς να κάνεις;
Προσωπικά εργάζομαι τουλάχιστον 8 ώρες στον υπολογιστή, εξαιρώντας τις ώρες που απασχολούμαι στο κινητό. Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι μου λείπει περισσότερο ο καθαρός αέρας και το φως. Τα μάτια μου τσούζουν και πονούν το απόγευμα, αλλά στο δέρμα μου δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερα προβλήματα, παρόλο δεν ανήκω στο ηλιακιακό γκουπ 25 -35. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι:
- Να σηκώνεσαι συχνά από τον υπολογιστή, εάν εργάζεσαι αρκετές ώρες, ακόμη και να βγαίνεις έξω για 5 λεπτά,
- να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας,
- να κοιμάσαι καλά και επαρκώς,
- να καθαρίζεις το δέρμα σου,
- να μην καπνίζεις,
- να τρέφεσαι σωστά, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, που έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, λουτείνη και ζεαξανθίνη. Η ακτινοβολία HEV ίσως να δημιουργεί τη λεγόμενη “ψηφιακή γήρανση” αλλά το σίγουρο είναι ότι διεισδύει βαθιά στο μάτι, δημιουργώντας πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή.
- Όταν κάνεις διάλειμμα από τον υπολογιστή φρόντισε να ρίχνεις τεχνητά δάκρυα ή οφθαλμικές σταγόνες που θα βρεις στο φαρμακείο. Κάποια από αυτά έχουν φυσική δακρυική μεμβράνη και βιταμίνες που αναζωογονούν τα μάτια, τα ξεκουράζουν, τα καταπραύνουν από την ξηρότητα, τα ενυδατώνουν και τα λιπαίνουν.
Εάν εσύ έχεις κάποια άλλη ιδέα, δεκτή! Contact me!
Φίλίά (τονίζομαι παντού!)