Τσικνοπέμπτη: Ψήνεις, τρως. Ταυτόχρονα.
Τσικνοπέμπτη. Μια μέρα που μόνον οι Γαλάτες θα μπορούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει. Τσικνοπέμπτη. Λόγω της μέρας θα φας. Όχι, εκπτώσεις δεν θα κάνεις. Και αφού η μέρα ήρθε, φάε ό,τι φας αλλά από αύριο βάλε ένα πρόγραμμα για να τρως κρέας και να είσαι υγιής (εδώ παρακαλώ να μην μου τη πέσουν οι απανταχού vegans, ψαροφάγοι, ωμοφάγοι και λοιπά. Ο καθείς στο πιάτο του).
Θα μου πεις γίνεται να τρωω κρέας και είμαι υγιής;
Κοίτα, γίνεται, με προϋποθέσεις. Μην ξεχνάμε ότι το μοσχαράκι έχει ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και φυσικά σίδηρο και πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας και συμβάλει στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, στην ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, διατηρεί γερά οστά και δόντια, προλαμβάνει την αναιμία, μεταξύ άλλων. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα κατά της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος. Αλλά εδώ έχω να σου πω μία λέξη: μέτρο. Η υπερκατανάλωση σίγουρα δεν οφέλησε ποτέ κανέναν αλλά το μέτρο ναι. Αυτοί οι 3 έξυπνοι τρόποι να τρως κρέας και να είσαι υγιής νομίζω ότι μπορεί να σε βοηθήσουν να φας το φιλετάκι σου την Τσικνοπέμπτη χωρίς ενοχές.
1 Άσε το λίπος, χωρίς λύπη και βρες τα άπαχα κομμάτια
Έχεις την εντύπωση πως το μοσχαρίσιο κρέας είναι πιο «υγιεινό» από το χοιρινό. Οπότε για την Τσικνοπέμπτη παραγγέλεις στον χασάπη σου το μισό μοσχάρι (“και τα μπούτια βάλε, κυρ Στέφανε, θα το κάψουμε απόψε!”). Στην πραγματικότητα, όμως έχω να σου πω ότι έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά το χοιρινό, να το χοιρινό, έχει χαμηλότερο ποσοστό λιπαρών οξέων: 2g /100g ωμού χοιρινού έναντι 7g/100g ωμού μοσχαρίσιου. Το βασικότερο πλεονέκτημα του χοιρινού είναι ότι το λίπος του είναι ορατό και μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα ενώ το λίπος στο μοσχάρι είναι ενδομυϊκό και έτσι δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Αν ωστόσο είσαι οπαδός του μοσχαρίσιου απόφευγε τη λάπα, γιατί είναι ένα κομμάτι που έχει αρκετό λίπος. Εάν θέλεις άπαχο κιμά ζήτα να σου κόψουν ποντίκι ή κιλότο. Kιλότο επίλεγε για σουβλάκια, σνίτσελ ή ψητό κατσαρόλας ενώ για τη σχάρα το κόντρα φιλέτο είναι ιδανικό, και είναι το καλύτερο κομμάτι του μοσχαριού. Τρυφερό, χωρίς πολύ λίπος (και το πιο ακριβό επίσης).
2 Επίλεξε κρέας με την ένδειξη grass-fed
Η ποιότητα του κρέατος δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το ζώο αλλά και από το περιβάλλον του, το είδος διατροφής, τον τρόπο σφαγής, την ηλικία, τη συσκευασία και άλλους παράγοντες. Tα ζώα Grass Fed έχουν καταναλώσει μόνο μητρικό γάλα και χλωροφύλλη. Αυτή η διατροφή δημιουργεί πιο άπαχο κρέας και σκουρόχρωμο. Επίσης δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά η ορμόνες. Γι’ αυτό είναι και πιο ακριβό, αλλά έχει υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα συμβατικά και όσα τρέφονται με σιτηρά και θεωρείται πιο υγιεινό.
3 Τρώγε λιγότερο κρέας
Το αυτονόητο. Δεν θέλω να σου το χαλάσω αλλά το ιδανικό κομμάτι κρέατος είναι 120 – 150 γραμμάρια, ανάλογα το φύλο, (περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας ή της παλάμης σου), πολύ μικρότερη από πολλές μερίδες εστιατορίων. Επίσης έχουμε ξεχάσει και τη μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ελαιόλαδο, και σε λίγο κρασί, που και αυτό είναι φυτικό προϊόν, η οποία συστήνει δύο φορές το μήνα κόκκινο κρέας. Ποιος τρώει κρέας δύο φορές το μήνα, να σηκώσει το χέρι. Έτσι, αν πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για τη χοληστερίνη σου και την καρδιά σου, το να μειώσεις το κρέας θα βοηθήσει επίσης στο βάρος σου αλλά και στον πλανήτη.
Tip: Ρίξε πολύ ρίγανη, είναι αντιοξειδωτική, αν από κάπου μπορεί να το σώσεις!
Καλή Τσικνοπέμπτη!
Φίλίά (τονίζομαι παντού)