Μόλις κατέβασα το ελληνικό Let’s ΠΑΠ application. Είναι δωρεάν, χρήσιμο και πρακτικό. Και σώζει ζωές.
Ας υποθέσουμε ότι κάνεις την τέλεια ζωή: δεν καπνίζεις, δεν πίνεις, κάνεις τη zoumba και τη yoga σου, τρέφεσαι σωστά, με το κινόα σου και τις βιολογικές σου σαλάτες, δεν εργάζεσαι στην… πρέσα, έχεις έναν και μοναδικό ερωτικό σύντροφο και φοράς πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική σου επαφή. Αλλά επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το κείμενο, γιατί με ένα δωρεάν κατέβασμα του ελληνικού Let’s ΠΑΠ application μπορεί να σώσεις τη ζωή σου, χωρίς κόπο. Απλά. Εύκολα. Πρακτικά.
Let’s ΠΑΠ application: What’s app doc?
Το νέο Let’s ΠΑΠ application το είδα για πρώτη φορά στη διοργάνωση του 9ου Greece Race for the Cure® Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση – και χάρηκα – που ένα ελληνικό application δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει. Που μπορεί να βοηθήσει; Στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την τρίτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στην Ελλάδα, με πάνω από 500 νέα περιστατικά ανά έτος. Μάλιστα, από τα στοιχεία των τελευταίων ετών προκύπτει πως το 80% των Ελληνίδων δεν πραγματοποιούν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Και γιατί δεν τον πραγματοποιούν; Είτε επειδή δεν γνωρίζουν, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή ντρέπονται!
Πίσω από το Let’s ΠΑΠ application, είναι η φαρμακευτική εταιρία AENORASIS με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group). H HeCPA Group είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποτελούμενος κυρίως από γιατρούς από ολόκληρη τη χώρα, με αποστολή την έρευνα σε θέματα προληπτικού ελέγχου και αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, καθώς και την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την ανάπτυξη δράσεων για την πληρέστερη εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου για τους καρκίνους του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Η Aenorasis είναι μια αμιγώς Ελληνική Φαρμακευτική εταιρεία, μέλος του ομίλου ELPEN, που δραστηριοποιείται από το 1998 στο χώρο της Υγείας στους τομείς της Ογκολογίας της Ανοσολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής, αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς οίκους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Η ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να ιαθεί σε ποσοστό 90%, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα. Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών. Σήμερα λόγω των εργαλειών ανίχνευσης και των θεραπείων, έχει μειωθεί σημαντικά.
Που οφείλεται η εμφάνισή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
Στη μόλυνση από τον ιό HPV (Human Pappilloma Virus, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου. Αν και δε πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όλες οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από HPV, αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν αμελούν το Τεστ Παπανικολάου.
Στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στον μεγάλο αριθμό ερωτικών συντρόφων και την πρώιμη έναρξη σεξουαλικών επαφών: Ο αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και σε όσες αρχίζουν σε μικρή ηλικία το σεξ, έχει σχέση με τη μόλυνση με τον ιό HPV.
Στο Τεστ ΠΑΠ που δεν κάνεις: Οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ τεστ Παπανικολάου ή το αναβάλλουν, έχουν ψηλότερο κίνδυνο. Σε πολλές περιπτώσεις το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.
Στο κάπνισμα.
Στην μη ισορροπημένη διατροφή.
Let’s ΠΑΠ: Το application που μπορεί να σου σώσει τη ζωή!
Τι θα δεις στο Let’s ΠΑΠ application;
Στην Αρχική: Καταγράφεις τον κύκλο σου και το app σε ενημερώνει για την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου και τις ημέρες ωορρηξίας. Χρήσιμο για αρκετούς λόγους: ξεχνάς πότε είχες περίοδο (όλες το ξεχνάμε κάποια στιγμή), γνωρίζεις πότε έχεις ωορρηξία, οπότε εάν θέλεις μωράκι έχεις το app με το μέρος σου, και πότε πρέπει να κάνεις το Τεστ ΠΑΠ (Ιδανική περίοδος για τη λήψη του είναι η πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, δηλαδή περίπου στα μισά του κύκλου. Καλό είναι να ενημερώνεις το γιατρό σε ποια ημέρα του κύκλου σου είσαι, δηλαδή πότε ήταν η τελευταία σου περίοδος, δεδομένου ότι τα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας υφίστανται διαφοροποιήσεις εξαιτίας των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών μέσα στο μήνα, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση του δείγματος).
Στο Ημερολόγιο: Σημειώνεις την κατάστασή σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου (ροή αίματος, πόνος και διάθεση). Μάλιστα διάφορα pop up σου προτείνουν διατροφικές συμβουλές που σχετίζονται με την κατάσταση και θα σε ανακουφίσουν. Αν είσαι ξεχασιάρα ή αναβλητική, η εφαρμογή σου υπενθυμίζει με σχετικό reminder τα ραντεβού με τους γιατρούς σου.
Στα Μαθήματα: Μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων και quiz σε ενημερώνουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού HPV. Κάθε φορά που απαντάς στο κουίζ 3 ερωτήσεων καταγράφεται η πρόοδός σου. Μέχρι το τέλος των μαθημάτων θα έχεις γίνει ξεφτέρι! Προς το παρόν έχω περάσει το πρώτο μάθημα με επιτυχία και συνεχίζω! Στα συν τα links με τις πηγές.
Στα Ιατρεία: Μπορείς να δεις που γίνεται το ThinPrep ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.
Στη Βιβλιοθήκη: Εδώ, μπορείς να ενημερώνεσαι για μια σειρά θεμάτων υγείας, διατροφής και η άσκησης, από επαγγελματίες. Στα κείμενα θα προτιμούσα να υπάρχουν και κάποια γραφικά (παρεπιπτόντως γενικά τα γραφικά της εφαρμογής είναι όμορφα και “θηλυκά”), στα πλην το κομμάτι της άσκησης. Το βρήκα πολύ γενικό, με κακές φωτογραφίες (όχι ιδανική επιλογή ασκήσεων, π.χ. οι έλξεις στο μονόζυγο με το βάρος του σώματός σου ή οι προβολές στο box δεν αφορούν γυναίκες που δεν ασκούνται ή ασκούνται ελάχιστα). Αλλά επειδή το section ανανεώνεται συνεχώς, δίνω μια ευκαιρία, επειδή αυτό το application στοχεύει στην αξία της πρόληψης και τη σημασία του συστηματικού γυναικολογικού ελέγχου. Και νομίζω πώς τα καταφέρνει μια χαρά, αφού έχει ήδη σκοράρει με 4.9 στα 5 στο Google play! Βρήκα ενδιαφέρον το θέμα: προετοιμασία για το Τεστ ΠΑΠ (π.χ. μην κάνεις αφρόλουτρο πριν από το τεστ, μόνον ντους, απόφυγε τις κολπικές πλύσεις πριν από το τεστ, γράψε τις ερωτήσεις που θα κάνεις στον γιατρό κ.λπ.)
Αν ψάχνεις να βρεις ένα δώρο υγείας για τον εαυτό σου αυτά τα Χριστούγεννα, κάν’το για σένα: κατέβασε το ελληνικό Let’s ΠΑΠ application, είναι διαθέσιμο για android και iOs συσκευές, και σώσε τη ζωή σου. Είσαι ενημερωμένη; Είσαι προστατευμένη.
Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή: www.letspap.gr και στο Facebook: letspap.
Καλές γιορτές
Φίλίά!