Μία λίστα με αλήθειες για την υγιεινή διατροφή.
Συνήθως όταν κάποιος μιλάει για υγιεινή διατροφή αναφέρεται κυρίως στα «μη» και στα «δεν πρέπει να φας». Έτσι, στις μέρες μας ένα τσάι matcha, σε κάτοψη, με λευκό φόντο και με δυο γυναικεία χέρια να το πιάνουν εκατέρωθεν σημαίνει φωτογραφιάρα, likes, σχόλια, χάσταγκς, χαμός. Ένα πιάτο με φακές και ψωμί, σε κάτοψη, με λευκό φόντο με δυο χέρια να το πιάνουν εκατέρωθεν σημαίνει “μπλιαχ” και “άου”. Σχεδόν κανένα like. Βάσει αυτής της επιτόπιας έρευνας έκανα τη δική μου λίστα με αλήθειες για την υγιεινή διατροφή (Παρακαλώ όπως οι διαιτολόγοι να μην το πάρουν προσωπικά).
1 Στη διατροφή υπάρχει ένα σύνηθες ερώτημα: Ένα φρούτο, μα ποιο φρούτο; Και η απάντηση είναι απλή: Οποιοδήποτε φρούτο. Αρκεί να είναι φρέσκο. Αρκεί να μην είναι ένα ολόκληρο καρπούζι.
2 Το kale είναι υπερτιμημένο. Η λαχανίδα που έτρωγαν στην κατοχή οι παπούδες μας έχει αναγορευτεί ως το απόλυτο superfood για υγιεινή διατροφή. Στη συνέχεια θα τρώμε πλαγκτόν και θα το μασάμε κοσκινίζοντάς το ανάμεσα στα δόντια μας, όπως φάλαινες.
3 Αβοκάντο, τα νέα φλαμίγκος. «Και είμαστε παντού.» Σαν τα jumbo.
4 Γλυκαντικά. Ποιος σου είπε ότι είναι για υγιεινή διατροφή και δεν παχαίνουν;
5 Οι σπόροι Chia σε φουσκώνουν. Ο λιναρόσπορος σου φέρνει αέρια. Οι ηλιόσποροι πάλι όχι.
6 Πολλά και μικρά γεύματα. Δίαιτα με πρωτεΐνες. Αποτοξίνωση με φρούτα. Δίαιτες υπάρχουν πολλές. Μην κάνεις δίαιτα. Κάνε την υγιεινή διατροφή που πιστεύεις ότι θα τηρήσεις.
7 Το «σπιτικό» δεν αποτελεί εγγύηση ότι κάτι είναι νόστιμο. Έχεις δει κάποια σπίτια; Έχεις επισκεφθεί τις κουζίνες τους; Θέλεις πραγματικά να φας πράγματα που γίνονται εκεί; Το ίδιο ισχύει και για όσα φαγητά γίνονται “με αγάπη”. Έχεις δει πως αγαπά κάποιος; Υπάρχει λόγος που οι ψυχολόγοι αποκαλούν κάποιες σχέσεις «τοξικές».
8 Το «ψητό» δεν αποτελεί εγγύηση ότι κάτι είναι υγιεινό. Αν και μερικοί άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν και πώς να ψήσουν, κάποιοι άλλοι απλώς βουτάν το κρέας στη μαρινάρα και το αφήνουν μέρες να κολυμπά σα το δελφίνι.
9 Μελάσα. Μελάσα vs Ζάχαρης. Μέλι vs Μελάσας. Τι παίζει;
10 Δεν είναι όλα τα επιδόρπια ίδια. Το γιαούρτι που κτυπιέται και καταψύχεται δεν είναι παγωτό. Το γιαούρτι σε ξυλάκια παγωτού δεν είναι παγωτό. Ακόμη κι αν εσύ κάνεις αυτές τις εκδοχές και ζητάς από τους φίλους σου να σου πουν τη διαφορά, θα πουν ότι είναι ωραίο. (Μήπως έχεις τελικά πολύ ευγενικούς φίλους;)
11 Χωρίς γλουτένη. Αυτή η μάστιγα (όταν καταναλώνουν αντίστοιχα προϊόντα υγιή άτομα).
12 Φυστικοβούτυρο. Το ταχίνι δηλαδή το σνομπάρουμε;
13 Φάε λιτά. Όχι τις light εκδοχές τους. Αν δει κανείς το Fast Food Nation ή διαβάσει το Salt, Sugar, and Fat, θα πάρει μία πρώτη γεύση του πώς οι food engineers επινοούν «τρόφιμα» αφύσικα γευστικά, με αποτέλεσμα να παραλύουν οι όποιοι αμυντικοί μηχανισμοί υπάρχουν για την προστασία από την υπερκατανάλωση (θερμίδων).
14 Κανένα μασαζοκαλτσόν δεν θα σε σώσει. Νόμος. Κανένα μαύρο δεν σε κόβει. Κανόνας.
15 Τσάι matcha. Ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο πράσινο τσάι, μετά τον καφέ.
16 Κάθεσαι δίπλα σε κάποιον που κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σου λέει, “Αυτό δεν είναι και πολύ υγιεινό” ή “αλήθεια τώρα, θα το φας αυτό;”. Ε, λοιπόν, είναι η χειρότερη συμβουλή για την υγεία σου από το να φας ένα σάντουιτς με παστράμι, ένα πιάτο τηγανητές πατάτες, ένα κομμάτι κέικ και να πιεις ένα διπλό εσπρέσο, όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά.
17 Χωρίς αυγό. Χωρίς αλεύρι. Χωρίς γεύση. Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά χωρίς.
18 Από τις τροφές τον μεγαλύτερο ρατσισμό, εκτός από τη ζάχαρη, τον βιώνουν οι τηγανητές πατάτες.
19 Η διατροφή είναι επιλογή. Είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι μόδα.
20 Απόλαυση και κοινή λογική: ένα απλό φαγάκι, με φρέσκα, τοπικά υλικά και λίγα συστατικά. Φτιαγμένο από σένα την ώρα που πεινάς και μοιρασμένο στα πιάτα ανθρώπων που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ένα φαγάκι που το τρως ελεύθερα από προκαταλήψεις και μύθους που περιορίζουν την ελευθερία στις επιλογές σου. Αυτό θα πει για μένα υγιεινή διατροφή. Εσύ, τι σκέφτεσαι;
Φίλίά (τονίζομαι παντού)